Antama

Main photo
Antama photo

Esittely

Antama soittaa enimmäkseen kreikkalaisperäistä rytmimusiikkia perinteitä kuunnellen, mutta turhaa kunnioitusta kartellen ja purismista viis veisaten. Ohjelmiston runkona on kreikkalainen urbaani katumusiikki rebetika, mutta laaja repertuaari sallii matkat ajassa, paikassa ja mielessä, ja kattaa niin kansanmusiikkia eri puolilta kreikkalaista maailmaa ja sen lähialueita, kuin myös modernimpaa, jopa rock-psykedeliaan kallistuvaa äänitaidetta. Sydänverta valuttavista balladeista dionyysisen raivokkaisiin jameihin!

Antama perustettiin  huhtikuussa 2012, kun eri yhteyksissä kreikkalaista musiikkia vakavissaan soittaneet muusikot päättivät lyödä hynttyyt yhteen ja perustaa sievistelemättömän kreikkalaispumpun. Varsin nopeasti bändi saavutti kulttisuosiota erityisesti pääkaupunkiseudun kreikkalaisväestön sekä Kreikkaan syystä tai toisesta orientoituneiden suomalaisten asiainharrastajien keskuudessa, osasyynä suomalaisstandardein hikisen pitkät, mutta sitäkin intensiivisemmät keikat, usein Helsingin Kalliossa. Yksivuotissynttäreitään Antama vietti täyttämällä Kulttuurikeskus Caisan ääriään myöten, ja 2013 keikkoja oli kaikkiaan jo noin 25.

Yhtyeen filosofiana ei ole niinkään esitellä kreikkalaista musiikkikulttuuria tai tarjota folkloristisen opettavaista söpöilyä, vaan soittaa intohimoista ja rakasta musiikkia, joka nyt vain sattuu olemaan kreikkalaisvoittoista. Jäsenten erilaiset taustat ja harrastuneisuus myös muiden musiikkityylien parissa kuultaa läpi ja synnyttää yhdessä uniikin antamasoundin.

Evangelos Velentzas (Kreikka) - buzuki, baglamas, laulu
Ilias Papailias (Kreikka) - buzuki, baglamas, lauto, laulu
Meri-Sofia Lakopoulos - viulu, hardangerviulu, kemenche, laulu
Antti Kaski - kitarat
Vasilis Katopodis (Kreikka) - basso, laulu

Teknistä tietoa

Antama voi esiintyä niin täysin akustisesti kuin vahvistettuna. Myös pienemmät osakokoonpanot duosta ylöspäin ovat mahdollisia tilaajan tarpeiden mukaan. Bändillä on omat äänentoistolaitteet. Antama laajenee välillä kvintettiä isommaksi: usein nähtyjä vieraita ovat mm. Yonca ja Murat Ermutlu Nefes-yhtyeestä, Jätkäjätkien Joska, sekä kreetalainen lauto- ja lyravirtuoosi Mihalis Syskakis. Keikkojen kesto vaihtelee puolesta tunnista viiteen tuntiin, ja myös temaattiset kokonaisuudet ovat mahdollisia.

Musiikkityylit