Aapo Similän syntymästä 131 vuotta

Kuva
Aapo Similä Pohjan Jack -roolissa
Aapo Similä Pohjan Jack -roolissa vuonna 1914


Aapo Similän syntymästä tulee 14.04.2022 kuluneeksi 131 vuotta. Hänen 60 vuotta kestäneen uransa vaiheet ovat kuunneltavissa sekä YLE Areenan tuoreessa 2-osaisessa Outi Paanasen toimittamassa äänidokumentissa että luettavissa Janne Mäkelän SKS:n Kansallisbiografiaan kirjoittamassa perusteellisessa henkilöartikkelissa.

Ensi syksynä ilmestyy ensimmäinen tieteellinen tutkimus suomeksi Aapo Similän Amerikan kiertueesta, jonka valmisteluihin liittyvistä vaiheista kerrotaan Laura ja Juhani Similän kolmessa artikkelissa.

Janne Mäkelän artikkeli sisältää monia osuvia havaintoja Aapon taiteilijakuvaan liittyneistä ristiriidoista, joiden vuoksi hänen merkitystään ei ole kyetty analysoimaan musiikin historiankirjoituksessa:

”Hän oli laulaja, muusikko, säveltäjä, sovittaja, näyttelijä, kirjailija, näytelmäkirjailija, kulttuurivaikuttaja ja mielipidekirjoittaja. Pääosan urastaan instituutioiden ulkopuolella toiminut Similä yhdisti korkeakulttuurin ja kansanviihteen perinteitä, usein kansallisromanttisessa hengessä. Similän tuotantoa ja merkitystä ei ole juurikaan analysoitu musiikin historiankirjoituksessa. Taidemusiikin kannalta hän on ulkopuolinen ja epämuodikas, populaari- ja kansanmusiikin näkökulmasta hänessä on liikaa vääränlaista taideperintöä.”

Linkkejä:

Poimintoja poikkitaiteilija Aapo Similän (1891 - 1972) elämästä. (YLE Areena) Osa 1 | Osa 2

Janne Mäkelän Aapo Similä -artikkeli Kansallisbiografiassa

Aapo ja Amerikka I : Aavikon lapsia 1914

Aapo ja Amerikka II : Amerikansuomalaisia vastaanottamassa Helsingissä 1926 – 1938

Aapo ja Amerikka III : Kalevan Ritareiden vieraana 1938-1939