Esitelmäkutsu: Musiikki ja sukupuoli -tutkimuspäivät

Esitelmäkutsu: Musiikki ja sukupuoli -tutkimuspäivät

Viime vuosina suomalaisella mediakentällä on käyty vilkasta keskustelua musiikkielämästä ja tasa-arvosta. Taideyliopiston Historiafoorumi, Tutkimusyhdistys Suoni ry sekä Sibelius-Akatemian tohtorikoulut DocMus ja Mutri järjestävät yhteisvoimin kolmatta kertaa musiikkia ja sukupuolta käsittelevät tutkimuspäivät Musiikkitalon Camerata-salissa (Mannerheimintie 13 A, 00100 Helsinki) 23.–24.1.2023. Seminaari keskittyy tarkastelemaan, miten sukupuoli liittyy musiikin tekemiseen, tuottamiseen ja tutkimiseen. Seminaarin kielet ovat suomi ja ruotsi. Tarkemmasta ohjelmasta ja aikataulusta tiedotetaan erikseen loka-marraskuussa 2022.

Seminaariin voi tarjota sekä suullisia esitelmiä (20min alustus + 10min keskustelu) että musiikkia ja puhetta sisältäviä esityksiä (30min + 10min). Luentosalissa on flyygeli, ja tilaan on mahdollista tuoda omia soittimia. SibAn lainasoittimia on myös mahdollista käyttää tapauskohtaisesti: ilmoitathan mahdollisesta tarpeestasi lomakkeella erikseen.

Toivotamme tervetulleeksi ehdotukset yli genrerajojen. Esitykset voivat koostua niin tutkimusprojektien esittelystä kuin oman muusikkouden analysoinnista ja pohtimisesta, ja ne voivat käsitellä sukupuolen ja tasa-arvon kysymyksiä niin musiikin historian kuin nykypäivän ja tulevaisuudenkin kannalta. Seminaarin keskeisiä aihepiirejä ovat muiden muassa seuraavat teemat:

  • Sukupuoli musisoinnin ja säveltämisen historiassa
  • Sukupuoli, valtarakenteet ja instituutiot musiikkielämässä ennen ja nyt
  • Intersektionaalisuus, sukupuoli ja musiikki
  • Musiikkiteollisuus, julkisuus ja sukupuoli
  • Feministinen musiikintutkimus
  • Kaanonit musiikin opetuksessa, esittämisessä ja tutkimuksessa

Esitelmäehdotuksia (max. 300 sanaa) voi lähettää 1.10.2022 saakka tällä internet-lomakkeella: https://www.lyyti.in/CFP_Musiikki_ja_sukupuoli_study_day_1679. Valinnoista tiedotetaan hakijoille 31.10.2022 mennessä.

Seminaariin ovat tervetulleita osallistumaan kaikki aiheesta kiinnostuneet. Taideyliopiston maisteri- ja tohtoriopiskelijoilla on myös mahdollisuus kartuttaa opintopisteitä osallistumalla tapahtumaan (lisätietoja löytyy SibAn opinto-oppaasta).

Pyrimme ensisijaisesti järjestämään tapahtuman paikan päällä, mikäli pandemiatilanne ja viranomaisohjeistukset sen ensi tammikuussa sallivat. Mikäli tämä ei onnistu, tilaisuus pidetään kokonaan etänä Zoomin kautta.

Lisätietoja tapahtumasta:

Saijaleena Rantanen

saijaleena.rantanen [at] uniarts.fi

[For English-speakers: Unfortunately, the next Gender and Musicianship study days will be arranged in Finnish and Swedish only. However, we are planning to organise another international symposium in English in January 2024 – stay tuned for the CfP in early 2023!]