Jaranas del Norte

Main photo
Jaranas del Norte - photo: César Carvajal / MexMedia
Photographer
César Carvajal / MexMedia

Esittely

Jaranas del Norte on Helsingissä toimiva yhtye, joka edistää Son Jarocho -perinteen musiikillista, lyyristä ja tanssista ilmaisua. Yhtye esittelee perinteisen Son Jarochon ohjelmiston alkuperäisillä sovituksilla, yhdistäen siihen soittajien taustoja ja kokemuksia Suomessa. Lisäksi tutkitaan suomen kielen lyriikkapotentiaalia ja mukaudutaan sen rytmiin ja melodioihin.

Son Jarocho on meksikolaisen son kansanmusiikkityyli, joka on peräisin Sotaventon alueelta lähellä Meksikonlahtea. Se edustaa meksikolaisten alkuperäiskansojen, espanjalaisten ja afrikkalaisten musiikkielementtien fuusioitumista, ja se esiintyy perinteisesti fandango-juhlien aikana: osallistava kokoontuminen, joka sisältää improvisoitua musiikkia, "zapateado" -tanssia ja "décima" runolaulua.

Aloitettuaan vuonna 2019 tämä edelläkävijäprojekti on tarjonnut konsertteja ja työpajoja muun muassa Suomen kansallismuseolle, Meksikon suurlähetystölle, Ulkomeksikolaisten instituutille, World Music School Helsingille, Chapplelle, Askelten Palo ry:lle ja Kulttuurikeskus Ninho ry:lle. 

Alan Guerra (Meksiko) - Jarana and kitara
Balam Orozco (Meksiko/Suomi) - Requinto ja laulu
Daniela Pascual (Ecuador/Espanja) - Jarana ja laulu
Eduardo Tejedor (Meksiko) - Jarana, perkussiot ja laulu
Eva Anastasi (Suomi/Kreikka) - Jarana ja laulu
Grisell Macdonel-Kvist (Meksiko/Suomi) - Leona basso, kontrabasso ja laulu
Ludvik Moreno (Meksiko) - Jarana ja laulu
Paola Nieto (Meksiko) - "Zapateado" tanssi, laulu ja jarana
Rodrigo Tripp (Meksiko) - Jarana ja laulu

Teknistä tietoa 

Esityksen pituudesta ja teknisistä tarpeista tulisi keskustella tapauskohtaisesti. Interaktiivisten esitysten mahdollisuus. Sopii kaiken ikäisille.